неділя, 31 грудня 2017 р.

Проект. Бурштин - справжнє диво природи.


Автори проекту: Прит Тетяна Петрівна, класний керівник 7 класу
Учасники проекту: учні 7 класу, класний керівник
База реалізації проекту: Томашгородська загальноосвітньої школи І –ІІ ст. №3 Характеристика проекту:
-         Тип проекту: творчо-індивідуальний;
-         За кількістю учасників: колективний;
-         За характером контактів: внутрішній.
-         Термін реалізації проекту: І семестр 2017 року
Домінуючий у проекті вид діяльності: творчий.
Предметно-змістовний напрямок: міжпредметний (історія, географія, ІКТ,
                             образотворче мистецтво)
Характер координування проекту: безпосередній.
Характер взаємозв’язків: серед учителів, учнів школи та їх батьків.
Кількість учасників проекту: парні та групові.
Етапи проекту:
1.     Пошуковий : визначення теми, аналіз проблеми, постановка мети (Вересень)
2.     Аналітичний: аналіз отриманої інформації, пошук найкращого способу дослідження мети проекту, побудова алгоритму діяльності (Жовтень)
3.     Практичний: виконання запланованих кроків (Листопад)
4.     Презентаційний: оформлення остаточних результатів (Грудень)

Актуальність проекту
           Бурштин – справжнє диво природи. Бурштин - багатство чи  біда Полісся? Останнім часом дуже багато інформації ми чуємо про бурштин. Розповіді різні - про дорогоцінність даного каменю та про шкоду незаконного  видобутку даного каменю на природу.  Метою нашого дослідження було систематизувати та узагальнити відомості про бурштин, визначити його користь для людини та вплив видобутку бурштину на нашу місцевість. Згідно мети ми ставили наступні завдання:  дослідити як утворюється бурштин у природі, проаналізувати перші  історичні відомості про бурштин, з’ясувати значення бурштину для людини та дослідити, який вплив має  незаконний видобуток бурштину на навколишнє середовище.
 Результати нашого дослідження оформленні у вигляді презентації та стінгазети
«Бурштин – справжнє диво природи»
Очікувані результати:
  • організаційно-управлінський аспект: підвищення освітньо-виховних можливостей школи в контексті забезпечення гармонійного розвитку особистості ;
  • освітньо-виховний аспект: сформованість у вихованців ціннісного ставлення до природи, сприяння протидії негативним впливам і явищам, які існують у сучасному суспільстві;
  • соціально-просвітницький аспект:  поширення серед дітей та молоді  знань про бурштин та вплив на навколишнє середовище його незаконного видобутку;
  • освітньо-маркетинговий аспект: розроблення презентаційних і просвітницьких заходів для учнів, формування позитивного іміджу школи як центр розвитку успішної, конкурентоспроможної, особистості з активною громадянською позицією;
  • методико-технологічний аспект: удосконалення технологій екологічного виховання в умовах тісної взаємодії різних соціальних інституцій, реалізація наскрізних ліній «Екологічна безпека й сталий розвиток» та «Громадянська відповідальність».

Є один самоцвіт... чудового золотистого кольору,

котрий в усі часи приваблював своєю таємністю,

сяючим блиском, своїми загадковими властивостями.

А.Е. Ферсман

Юля Бурштин – справжнє диво природи. Бурштин - багатсво чи  біда Полісся? Останнім часом дуже багато інформації ми чуємо про бурштин. Розповіді різні - про дорогоцінність даного каменю та про шкоду незаконного  видобутку даного каменю на природу.  Метою нашого дослідження було систематизувати та узагальнити відомості про бурштин, визначити його користь для людини та вплив видобутку бурштину на нашу місцевість. Згідно мети ми ставили наступні завдання:  дослідити як утворюється бурштин у природі, проаналізувати перші  історичні відомості про бурштин, з’ясувати значення бурштину для людини та дослідити, який вплив має  незаконний видобуток бурштину на навколишнє середовище.
Віталій 1
Українське «бурштин» походить від пол. bursztyn, у свою чергу, запозиченого з середньонижньонімецької мови, де слово bernstein означало «жар-камінь Синонім «янтар» відомий з часів Київської Русі (ентарь) і походить, ймовірно, з балтійських мов (пор. лит. giñtaras, латис. dzĩtars, dziñtars)[3][4].
Латинська назва бурштину succinum походить від succus («сік», «живицяПліній Старший у своїй «Природничій історії»називає бурштин словом lyncuriumі, пов'язуючи назву зі словом lynx («рись»), стверджує, що бурштин утворюється з сечі цього звіра]. Інші версії виводять назву lyncurium від грец. λιγυρός («ясний», «чистий»)] чи від назви давньоримської провінції Лігурія (на північному заході сучасної Італії
Вже за доби бронзи бурштин уміли фарбувати і виготовляти з нього різної форми прикраси
Древні греки називали камінь «електроном», що означає «той, що притягує, приваблює» через його властивість притягувати легкі тіла — пушинки, нитки, волосся] Якщо камінь потерти до вовни, він притягуватиме до себе шматочки діелектриків. Римляни називали камінь «харпаксом», що означає «грабіжник», а перси — «кавубою», тобто каменем, здатним притягувати м'якину
Софокл вважав, що бурштин утворився із сліз птахів, які оплакували відважного воїна Мелеагра

На території України знайдені декоративні вироби з бурштину в скіфських курганах
Найдавнішу згадку про бурштин зафіксовано на клинописній табличці — пам'ятці писемності Х ст. до н. е. Відомості про «електрон»(так елліни називали бурштин) є у творах античних авторів: Гомера, Софокла, Есхіла, Арістотеля, Фалеса Мілетського.У всі часи люди описували красу та властивості «сонячного каменю», або «сліз Геліад», вивчали легенди, в яких опоетизовано виникнення «горючого каменю».
Предметом торгівлі бурштин стає у неоліті (6 тис. років тому) і особливо цінується балтійський бурштин. За красу балтійський бурштин називали «золотом Півночі». Він продавався на вагу золота, а фігурки з такого бурштину можна було виміняти на рослого і сильного раба У давнину бурштин цінувався вище від дорогоцінних каменів і металів і був особливо популярний у країнах Середземного моря Тому серед помітних торгових шляхів був Бурштиновий шлях, який служив надійною мережею для далекої торгівлі бурштином.
У XIII столітті територія Пруссії належала лицарям-меченосцям, які мали монополію на бурштин. Хрестоносці, а згодом і пруські герцоги, ввели «бурштинну реґалію», згідно з якою весь видобутий бурштин належало віддавати владі. У Пруссії діяли спеціальні «бурштинові суди», які судили тих, хто дозволяв собі привласнити шматок бурштину.
40 млн рокiв тому - пiвнiчна Україна була островом, а Бiлорусь i бiльша частина Польщi - морем. Викопнi рослини цього вiку з пiвнiчної України вiдомi, але уявлення про тодiшнiй тваринний свiт може дати тiльки дослiдження бурштину.
Бурштин iз Рiвненської областi за фiзико-хiмiчними властивостями не вiдрiзняється вiд балтiйського - вiн походить iз того самого "бурштинового дерева", i багато польських учених досi вважають його балтiйським, оскiльки з морськими течiями й льодовиками бурштин перемiщувався на сотнi кiлометрiв.

Перші розробки бурштину відомі біля Києва (район Міжгір’я та Вишгорода) та на Волині (поблизу сучасного Клесова).

Антон 2
Першу майстерню з виготовлення бурштину в Кеніґсберґу заснували наприкінці XV столітті Тут виточували прегарні броші, скриньки, сережки, найрізноманітніші намиста. Найвищого рівня техніка обробки сягнула у XVII-XVIII століттях.
Балтійським бурштином була облицьована бурштинова кімната, виготовлена в 1701—1709 роках у Прусії і в 1716 році подарована Петру  З 1755 року вона була прикрасою одного із залів Єкатеринінського палацу у Царському Селі. В оздобленні переважно використовувався бурштин. Шедевр складався з бурштинових панелей, прикрас та панно. Бурштинова кімната — знаменитий шедевр мистецтва XVIII ст., що безслідно зник під час Німецько-радянської війни та не знайдений до сих пір.
Бурштинові прикраси — характерна деталь жіночого вбрання на території Лісостепового Правобережжя, про що свідчать жіночі поховання ранньоскіфського часу. Найяскравіші комплекси зафіксовано в курганному комплексі № 100 поблизу с. Синявка та № 35 поблизу с. Бобриця (Черкаська обл.). В комплексі 100 знайдено намисто із сердоліку, агату і скла (26 екземплярів), а також бурштину — 84 намистини у формі октаедра складали разок
.  3 Юля Легенда про Фаетоні
Бурштин — це сльози Геліад, сестер Фаетона, горевавших по нещасному братові. Фаетон, син бога Сонця Геліоса, одного разу запитав у батька дозволу проїхатися по небу в його золотій колісниці, запряженій четвіркою золотих коней.
Геліос відмовляв, кажучи: «Навіть безсмертні боги не в силах встояти на моїй колісниці. На початку дорога така крута, що крилаті коні ледве її долають. Посередині ж вона йде так високо над землею, що і мною опановує страх, а в кінці так стрімко спускається, що без досвідченого управління кіньми колісниця полетить і розіб’ється. Крім того, дорога йде ще серед небезпек, жахів і диких звірів. Якщо трохи отклонишься вліво — можеш попасти на роги грозного тельця або потрапити під стрілу кентавра. У праву відхилишся — станеш здобиччю отруйного скорпіона або раку. Повір, я не хочу твоєї загибелі».
Але Фаетон так просив, так просив, що Геліос поступився прохання сина. Ледве хлопець скочив на воза, як коні, відчувши недосвідченого їздця, понеслися швидше думки. Злякався Фаетон, відпустив віжки, а вогняні коні зовсім озвіріли. Вони підпалили в кількох місцях небо і землю, вода в річках закипіла, і богиня Гея-Земля вигукнула: «Зевс-громовержець, спаси!»
Зевс кинув вогненну блискавку, розбив колісницю, і вогонь згас. Вогняні коні розкидали по небу осколки золотий колісниці. А Фаетон, з палаючими кучерями на голові, подібно падаючої зірки, пронісся і впав далеко від батьківщини у води річки Ерідана.
Там гесперійські німфи підняли тіло нещасного і поховали. А Геліос в глибокій скорботі закрив свій лик і цілий день не з’являвся на небі, і тільки вогонь пожежі освітлював землю.
Гірко плакали безутішна мати і сестри-геліади над загиблим Фаетоном. Скорбота була безмежна. Боги перетворили плачуть геліад в тополі. І з тієї самої пори стоять плачуть тополі-геліади, схилившись над Еріданом, і падають їх криваві сльози в студену воду, де застигають і перетворюються в бурштин.
Пісня про бурштин
Діма 4
Блаки́тний буршти́н (англ. Blue amber) — бурштин з рідкісним блакитним забарвленням. Найчастіше зустрічається в бурштинових шахтах гірських хребтів навколо Сантьяго, також його видобувають у МексиціНікарагуаДомініканській Республіці. Будучи маловідомим через свою рідкість, він існує з моменту відкриття домініканського бурштину. У деяких містах Центральної Америки, що розташовані в «бурштинових» районах, створено музеї сонячного каміння. Найвідоміший з них — мексиканський Музей інклюзив «Прихований камінь», що має колекцію в 10 тисяч зразків.
При штучному освітленні блакитний бурштин виглядає як звичайний бурштин, але під впливом сонячного світла він має інтенсивне флуоресцентне блакитне світіння. В ультрафіолетовому світлі він світиться яскраво-молочно-блакитним кольором. Цей ефект можна порівняти з океаном, який, хоча і прозорий, може здаватися від світло-блакитного до темно-синього і чорного кольору залежно від глибини, маси, солоності і т.д.
Блакитний бурштин випромінює дуже приємний запах, який відрізняється від звичайного бурштину, коли його ріжуть чи полірують
Юля  5
Магічні властивості каменю бурштин
З давніх часів вважався особливим Бурштин камінь. Магічні властивості його могутні, мінерал використовували в якості амулетів. Вважається, що він є джерелом сил, оптимізму. Своєму власникові він покращує інтуїцію, дарує радість, бадьорість духу, зберігає здоров'я. Рекомендується носити Бурштин вагітним жінкам, це дозволить зберегти плід, а будуть легкі пологи.
Магічні властивості бурштину пов'язують з чарами. Мудреці вважали, що він втілює сонце, допомагає прояснити думки, здійснити задумані плани. Багато людей вважали камінь заморським дивом, пов'язували його з таємничістю. Магічний Бурштин потрібно покласти біля подушки, від цього всі злі духи зникають, а сон стає міцним. Якщо камінь бурштин буде перебувати в будинку, то ніколи не потрапить в нього блискавка, не трапитися пожежі.
Цілющі властивості каменю Бурштин
Використовується також в медичній практиці камінь Бурштин. Властивості каменюпозитивно проявляються при різних хворобах. Він усуває головний біль, нормалізує тиск, приносить здоров'я селезінці.
В крові людини знаходяться еритроцити, які здатні руйнуватися. А ось камінь бурштин може цьому перешкодити. Його рекомендують носити при міомах, мастопатії, кісти, пухлини.
У складі Бурштину є йод. З-за цього, з його допомогою можна здійснювати профілактику хвороб щитовидної залози. Для цього потрібно носити намисто з Бурштину. Камінь вміщує в собі і інші корисні елементи. Це магній, кальцій, цинк, залізо і т. д.
Янтарна кислота містить солі, які поліпшують процеси травлення. Вона здатна зняти запалення, знищити бактерії.
Денис 6
Чи не кожен іноземець, що потрапляє до Піднебесної так чи інакше стикається з шаленою популярністю «каменю сонця» - бурштину.
Прикраси з нього обожнюють як жінки, так і мужні китайські чоловіки.
Якщо вам пощастило народитися в Рівненській області, не поспішайте повідомляти про це кожного зустрічного китайця – вас відразу почнуть емоційно розпитувати про наявність цього дивовижного каменю. Місто Рівне в Китаї справді відоме. Природа постаралася.
Незважаючи на те, що найбільші запаси для промислового видобутку бурштину знаходяться в зоні українського Полісся, бурштин також видобувають в Мексиці, Домініканській республіці та на південно-східному узбережжі Балтійського моря. Він утворюється в результаті потрапляння в землю смоли хвойних дерев, яка кам'яніє впродовж десятків тисяч років.
Бурштин відомий людині ще з кам'яного віку - неоліту. Археологічні розкопки в районі Балтійського моря дали дивовижні результати – було знайдено понад 900 місць з обробки цього каменю. Це підтверджує, що і в ті часи торгівля бурштином була досить інтенсивною. Бурштин скуповували і римляни, і греки, і фінікійці, і араби, і єгиптяни.
В Китаї цей камінь люблять не менше, ніж в Європі. І не лише за його красу. Потрапив він до Піднебесної через арабів по Великому шовковому шляху.
Китайські майстри з обробки бурштину роблять свої вироби переважно з українського матеріалу. І це не дивно, адже його якість набагато вища, ніж в інших родовищах. За різними оцінками обсяг «виробничого» українського бурштину в добутому досягає 95%. Для порівняння – калінінградського всього 12 - 15%.

У давнину в Китаї бурштин називали «душею тигра». Китайці вважали - після смерті душа цього хитрого і обережного хижака потрапляє в землю і там перетворюється на бурштин.
На Сході знали і про його цілющі та магічні властивості. Вважається, що магії каменю дає «дух бурштину». Його описують як доброго літнього чоловіка, одягненого в коричневі шати. Дідуся оточують хмари густого туману - це захист, який він надає кожному, хто володіє цим каменем.
Він допомагає слабким, вразливим, емоційно збудженим, тобто всім, у кого порушена захисна енергетична оболонка фізичного тіла - аура. Бурштин здатний стримувати її сильні коливання. Він слугує заспокійливим для нервових та вразливих людей. Тих, кому бракує любові і ніжності, він зігріває своєю турботою та є покровителем знедолених дітей
Подарований шматочок бурштину робить людину врівноваженою, заспокоює її, відкриває мудрість в серці і радість в душі. Це один з найкращих подарунків для китайця. Дідусь, як символ досвідченості та мудрості, вчить не переживати за інших людей, а допомагати їм і тим самим зменшувати страждання в світі.
В Китаї взагалі дуже трепетне ставлення до коштовного та напівкоштовного каміння, що має релігійне підгрунтя. Ні для кого не секрет, що китайці в більшості своїй сповідують буддизм. А згідно буддійського канону саме бурштинову кулю тримає на колінах Будда.
Ось так природне багатство України є одним з головних духовних символів Піднебесної.

Китайський вчений купив на ринку шматок бурштину і був вражений тим, що побачив всередині. За словами палеонтолога це справжній хвіст динозавра з пір’ям. Як доказ, вчений сфотографував знахідку. А оскільки більшість бурштину в Китай потрапляє з Полісся, місцеві жителі відразу припустили, що цей камінь походить з Рівненщини, пише «Північ-інфо».
Наприклад, депутат Сарненської районної ради Богдан Лазарчук навіть точно називає місце, де був знайдений камінь бурштину:
«З інсайдерських джерел стало відомо, що цей камінь був проданий в Клесові за 500000 зелених, а знайдений в Гальбіно»,
– написав він на своїй сторінці у «Facebook».
А поки українські дослідники ставляться до цього скептично, китайські вчені знайдене у камені пір’я відразу ж перетворили у сенсацію. І навіть вирахували, що тому хвосту динозавра майже 100 мільйонів років. Кажуть, ще був маленький целурозавр, який був завбільшки горобця. Знахідка вченого з Китаю зробила відразу дві новини. Перша, це те, що динозаври мали пір’я, і друга, що виявляється бігали поліськими лісами, ще задовго до бурштинокопачів.
До чого призводить незаконний видобуток бурштину?

За статистичними даними з 2005 року до цього часу  в Рівненській області знищено  більше 1500 га родючого землі, понад 400 га лісу, порушується структура грунту,  змінюється рівень грунтових вод, знищуються рослини, звірі і пташки.
Відео ТСН

Руйнуємо ліси.
Винищуємо луки.
В розливах водних помп –
Поліський топим край.
А хоч би хто сказав:
«Залишимо онукам
Насправді золотий
Цей бурштиновий рай…»

Пісня  ВІА ТоШоНаДо " Бурштин " Ми хочемо представити до вашої уваги нову пісню, яка написана спеціально для того, щоб швидше узаконили видобуток "Бурштину". Гурт "ТоШоНаДо" солідарний з хорошими людьми, які прагнуть узаконення вибутку хочуть платити податки , будувати дороги за них обустроювати своє село. Прості селяни що мешкають в районах де залягає бурштин, давно просять ВР приняти цей закон Рівненьська , Волиньська ,Житомирська області можуть утримати бюджет України Слухаємо та ділимось з друзями



Немає коментарів:

Дописати коментар